Microben zijn essentieel voor de gezondheid van onze huid!

Je bent namelijk maar voor 40% mens – de rest, de 60%, bestaat uit microben.
Het menselijke microbioom (of menselijke microbiota) is de verzameling micro-organismen die op ons leven. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en bevat waarschijnlijk de meest uiteenlopende microben van het hele menselijke lichaam.
Maakt u zich geen zorgen, dit is volkomen normaal!

De bacteriën die de huid bevolken, zijn niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld.
Zelfs de diepste lagen dood weefsel en het levende weefsel onder de epidermis herbergen een microbiële gemeenschap. Er wordt gedacht dat er 100 biljoen microben op het menselijk lichaam leven die het microbioom bewonen.
Eng? Helemaal niet! Deze microben zijn essentieel voor de gezondheid van uw huid.

“De rest zijn microscopisch kleine kolonisten ... ze zijn essentieel voor je gezondheid. We hebben een enorme en angstaanjagende toename van allergieën gezien. Deze verborgen helft van onszelf - ons microbioom - verandert ons begrip van allergieën.“

Biodiversiteit van uw huidmicrobioom

“Onze microbiomen zien er veel minder divers uit dan die in minder welvarende landen en eerdere generaties.”

Het is algemeen bekend dat microben in de darmen moeten worden aangemoedigd, niet vernietigd, maar precies hetzelfde geldt voor de huid.
Net als elk ecosysteem in de natuur, komt een hoge biodiversiteit overeen met een gezonde huid [ref: Published Paper, Kit Wallen Russell].
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de overgrote meerderheid van de microben op de huid heilzaam (of onschadelijk), en sommige worden pas pathogeen of ‘slecht’ wanneer het natuurlijke evenwicht verstoord is en de microbiële biodiversiteit afneemt.

De individuele microben zelf zijn niet schadelijk, maar kunnen dat wel worden als je huidmicrobioom verzwakt is (de biodiversiteit verlaagt). Wij geloven dat het gebruik van normale cosmetische producten met veel synthetische ingrediënten de biodiversiteit kan verminderen. De meest voorkomende huidproblemen worden rechtstreeks in verband gebracht met een lage huidbiodiversiteit. Het belangrijkste is daarom om de natuurlijke omgeving en biodiversiteit van uw huid te herstellen en te beschermen. We moeten stoppen met denken dat we onze huid moeten ‘reinigen’ van alle ‘slechte’ microben!

Schrijf u hier in

Schrijf u hier in voor hulp bij uw huidproblemen